Verbeteren drijfvermogen van eilanden in Broekwegwetering

04-12-2023
200 keer bekeken

Twee jaar geleden werd het drijfvermogen van de eilanden in de Broekwegwetering verbeterd omdat bleek dat niet alle eilanden waren opgewassen tegen wind, golven en vogels. Ze verdwenen bij de Fregatwerf eilanden onder water. Afgelopen jaar zakte opnieuw een aantal eilanden een stuk onder water.

Het belang van de drijvende eilanden

Zowel de gemeente Zoetermeer als het Hoogheemraadschap van Rijnland, hechten veel waarde aan het goed drijvend krijgen van de eilanden.

De eilanden zijn namelijk niet alleen mooi om naar te kijken, maar leveren ook een belangrijke bijdrage aan meer planten en dieren (biodiversiteit) boven én onder water. Onder water vormen de planten met hun wortels een onderwatertuin. Vele waterdieren maken hier graag gebruik van om te leven of te schuilen. Kleine organismen aan de wortels van de planten nemen voedingsstoffen op uit het water en dragen bij aan het natuurlijk zuiveren van het water.  

Planten met natte voeten

De planten die op de eilanden zijn aangeplant houden ervan om met hun voeten (wortels) in het water te staan. Echter is het voor de meeste van deze planten niet oké om 10 centimeter onder water te staan. Toen afgelopen winter opnieuw een aantal eilanden te ver onder water zakte, is opnieuw gerekend aan het drijfvermogen van de eilanden.

Bij de nieuwe berekeningen is rekening gehouden dat de eilanden niet meer dan een paar centimeter onder water zakken of boven water drijven. Dit zijn voor de planten die op de eilanden groeien de meest ideale omstandigheden. Bij de Fregatwerf zijn nieuwe planten op de eilanden aangebracht. De eilanden steken nu nog een paar centimeter boven water uit.

We houden de eilanden nog steeds goed in de gaten. We verwachten dat de planten in het voorjaar weer uitlopen en u opnieuw kunt genieten van de bloeiende parels langs de Broekwegwetering!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen