Tussenstand: een groene Broekwegwetering

12-07-2021
562 keer bekeken

Natuur biedt veel om te beleven en een natuurrijke oever draagt bij aan een betere waterkwaliteit. Inmiddels liggen er langs de Galjoenkade, Fregatwerf en Marco Polorede clusters van drijvende eilanden in het water en doet de beplanting het goed.

De eilanden worden met lange palen vastgelegd, zodat ze ook bij de geplande baggerwerkzaamheden in de Broekwegwetering op hun plek kunnen blijven liggen. Meerkoeten en Waterkippetjes maken al dankbaar gebruik van het groen. Ze duiken mosselen op en pikken ze op de eilandjes kapot. De wortels van de planten nemen voedingsstoffen (zogenaamde fosfaten) op uit het water, waardoor het water helderder en minder voedselrijk wordt. Dit draagt op de lange termijn bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit.

Na de zomer wordt het beplantingsvak op de oever van de Marco Polorede-Colombusrede nog vergroot en opgeknapt met bijvriendelijke, kleurrijke beplanting. Langs de Klipperkade wordt in de berm dan ook een bijenlint aangelegd.

Bovenstaande maatregelen zijn samen met de omwonenden van de Broekwegwetering bedacht. Naast meer groen, moest zwemmen, varen, suppen, kano├źn en vissen nog steeds mogelijk blijven. Hoe het participatie proces is verlopen vindt u stap voor stap via deze pagina.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen