Waterwandeling Zoetermeerse plas

Gemalen, moerasparels, en drijvende eilanden. De Zoetermeerse plas kent verrassende plekken met mooie verhalen over hoe de gemeente en het waterschap samen werken aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Wil jij meer leren over de waterkwaliteit in de Zoetermeerse plas? Loop de waterwandeling rond de plas en kom meer te weten over de weg van het water, slingerende watervogels en nog veel meer.

De wandeling van 6,5 km heeft makkelijk begaanbare paden en is geschikt voor elk fitnessniveau. Gemiddeld ben je 1,5 tot 2 uur onderweg. Klik per luisterpunt op het bijbehorende audiofragment hieronder.

Print de route

KLIK HIER om de audiotour te printen en in je zak mee te nemen. Veel wandel-, kijk- en luisterplezier!

 

 

 • Aflevering 1: De weg van het water

  De Broekwegwetering is een belangrijke plek voor het project Ons Blauwe Goud. Het water stroomt hier van gemaal de Leyens naar de Zoetermeerse plas. Rijnland wil in de toekomst minder water naar de plas laten stromen. Waarom? Leer meer over de weg van het water.

 • Aflevering 2: Drijvende eilanden

  Hoezo drijven er planten in de Broekwegwetering? Dat doen ze toch niet van nature? De gemeente heeft speciale eilanden aangelegd waarop de planten wortel kunnen schieten. Ontdek hoe deze planten helpen om de waterkwaliteit te verbeteren.

 • Aflevering 3: Blauwalgbestrijding

  In de verte zie je een soort kastjes drijven midden in de Zoetermeerse plas. Deze kastjes worden door de gemeente ingezet om overlast van blauwalg te verminderen. Hoe werkt dat? Leer meer over blauwalgen en wat we ertegen kunnen doen.

 • Aflevering 4: Moerasparel de Vliegerweide

  Wat is er gebeurd met de oude Vliegerweide? Dit was vroeger een grasveld voor vliegeraars. Nu loopt er kriskras water doorheen. We noemen het een moerasparel. Leer meer over hoe dit bijdraagt aan de waterkwaliteit in de plas. En welke bijzondere diersoorten daar weer op af komen.

 • Aflevering 5: Veilig zwemmen

  Het is heerlijk zwemmen in de Zoetermeerse plas. Het zwemstrand op het Noord Aa is een officiƫle zwemwater locatie. Je kunt in principe veilig zwemmen. Toch is het goed om van een aantal dingen op de hoogte te zijn. De Reddingsbrigade vertelt hoe je veilig kunt zwemmen in de plas.

 • Aflevering 6: Moerasparel de Driehoek

  Waterplanten krijgen maar lastig voet aan de grond in de diepe Zoetermeerse plas. De gemeente heeft manieren bedacht om toch groen rondom de plas te maken. De moerasparels. Wat is de functie van al dat riet hier? Ontdek welke bijzondere dier- en plantensoorten je hier kunt tegenkomen.

  Cookie-instellingen