Gooi sop niet over de stoep

756 keer bekeken

Gooi het schoonmaaksopje met spiritus, schoonmaakazijn of allesreiniger niet over je stoepje in de tuin. Hierdoor komen deze chemicaliƫn in het oppervlaktewater terecht.

In Zoetermeer houden we regenwater het liefst zo lang mogelijk in de stad door gebruik te maken van twee aparte rioolsystemen. Het regenwaterriool voert al het regenwater af naar sloten, singels en vijvers in de stad. Dit systeem van stedelijke wateren voert het regenwater uiteindelijk naar de Zoetermeerseplas, waar het kan worden vastgehouden. Het vuilwaterriool voert al het industrieel- en huishoudelijk afvalwater af. Het vuile water van bijvoorbeeld uw toilet wordt zo direct de stad uitgevoerd naar een rioolzuiveringsinstallatie.

Was daarom ook uw auto liever in de wasstraat. Zo voorkomt u dat zeepresten en andere schadelijke stoffen via het regenwaterriool in het oppervlaktewater terechtkomen.

Het zuiveren van water met chemische stoffen erin, is een moeilijk en duur proces. Niet alle verontreiniging kan worden verwijderd. Het water uit de waterzuivering komt in de sloot of in de waterzuiveringsgebieden in de duinen terecht. In de grond dus, en heeft hiermee weer effect op de kwaliteit van het grondwater en verderop in de keten ook weer op het oppervlakte water. Gebruik daarom liever zoveel mogelijk natuurlijke schoonmaakmiddelen. Gelukkig bestaan er duurzame schoonmaakmiddelen die net zo goed werken als chemische producten.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen